Cum poți învinge o prejudecată?

O prejudecată este o convingere puternică. În care tu crezi cu tărie. Astfel că tragi concluzii înainte de a avea informații, doar pe baza a ceea ce intuiești. Refuzând adesea să accepți alternative despre ceea ce tu deja crezi că știi. Un adevărat blocaj mental din care greu mai poți scăpa! Astfel că ajung să deformezi realitatea prin prisma propriei imaginații. Fără să fie vorba de halucinații sau delir, care indică o eventuală boală, o prejudecată e doar un OBICEI prost, de regulă învățat. Pe care tu AI ALES să îl perpetuezi.

Cum te poți lăsa stăpânit de o prejudecată?

Adesea, pentru a face o analiză rațională a unor informații, ai nevoie de timp și de a STARE potrivită pentru a face un efort de gândire. Efort care îți consumă multă energie. Dar azi, în lumea agitată în care trăim, cine mai are TIMP pentru așa ceva? E mult mai eficient, mai rapid și mai des utilizată SUPERFICIALITATEA. Adică o analiză INCOMPLETĂ și ULTRARAPIDĂ a datelor disponibile. Pe baza unor situații SIMILARE sau măcar ASEMĂNĂTOARE prin care am trecut în trecut. Fapt care poate duce la GENERALIZĂRI, confuzii sau exagerări menite să DEFORMEZE realitatea. Și DECIZIILE TALE în legătură cu ea.

Câtă putere are o prejudecată?

Depinde câtă îi oferi chiar tu. Dacă ești dispus să TE MINȚI, să faci lucrurile superficial sau să eviți EFORTURILE, vei întări obiceiul de afi irațional sau DISFUNCȚIONAL. Vei lua DECIZII la întâmplare. Apoi vei da vina pe cineva din exterior. Pe conjuncturi, fapte sau oameni.

Numai în cazul în care ACCEPȚI cu maximă FLEXIBILITATE că ești om și că poți uneori greși, vei fi capabil să faci EFORTUL necesar pentru a cântări echidistant datele problemei. Apoi, să ACCEPȚI lucrurile DIFERITE de concepțiile tale inițiale. Să alegi să ieși de sub TIPARUL DISFUNCȚIONAL care îți dictează viața.

Cum te poate subjuga o prejudecată?

Adesea, deși vezi clar o realitate incomodă, ALEGI să TE MINȚI în legătură cu ea. E cea mai ciudată atitudine a omului modern, care preferă O MINCIUNĂ CONFORTABILĂ, și nu un ADEVĂR INCOMOD! Acceptarea unei prejudecăți și ridicarea ei la rangul de adevăr absolut e ALEGEREA TA! Lipsa CURAJULUI de a te confrunta cu ADEVĂRUL te poate face sclavul tiparelor DISFUNCȚIONALE. Care pot apare într-o formă atrăgătoare, ca minciună nevinovată, mască socială sau falsă aparență. Greu poți rezista tentaței de a te autominți!

Cum poți demonta o prejudecată?

Folosind SINCERITATEA. Însă adesea nu o vei face. Astfel că ai nevoie de o oglindă! O persoană în care ai încredere, și care te cunoaște bine. Iar dacă are timp și răbdare să te și observe cu atenție, și să-ți asculte frământările, poate observa o prejudecată sau alta. Pe care o deconspiră discret, cu diplomație. Apoi te determină să renunți treptat la a te agăța de o prejudecată. Ca să alegi ACCEPTAREA adevărului. Indiferent cât ar fi de incomod acesta.

Ești pregătit să fii sincer cu viața ta?

Atunci poți alege să demontezi, una câte una, prejudecățile care te-au înrobit. Care au virusat, insesizabil și subtil,  alegerile și deciziile tale de până acum. Ai de alocat TIMP și ceva EFORT de GÂNDIRE, plus și ceva bani, dar te asigur că merită! Viața ta se va schimba radical! Vei începe să fii sincer cu tine însuți. Și să trăiești la alt nivel. 

Sursa: https://psihologdanielmois.ro/cum-poti-tu-invinge-o-prejudecata/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *